Waarom passen wijn en kaas zo goed bij elkaar?

Best Friends

Wijn en kaas zijn “best friends” en dit is al eeuwen zo! Dit komt mede omdat het beide landbouwproducten zijn. Terroir bepaalt de kwaliteit van de wijn. Daarmee ontwikkelt de wijnboer naar eigen kennis en inzicht zijn of haar ideale wijn. De rijping in de wijnkelder zorgt voor de kers op de taart. Het zelfde geldt ook voor de kaas. Wat is het ras van de koe? Wat voor een gras en kruiden eet de koe. De kaas maakt vervolgens ook een rijpingsproces door, bij kaas heet dit affineren.

Kies voor kaasgroep

In een restaurant wordt er vaak voor gekozen om een aantal kazen tegelijk te serveren “Het Kaasplankje”. Dit maakt het extra moeilijk om een passende wijn te kiezen. Bij iedere kaas pas immers vaak een andere wijn. Hoe los je deze uitdaging op? Maak een plankje van een bepaalde groep. Aan welke groepen kun je dan denken?
• Schapen- en geitenkaas
• Harde kaas
• Half harde kaas
• Blauw schimmelkaas
• Witschimmelkaas
• Verse kaas
• Kruidenkaas

Als je dan toch meerdere kazen op een bord legt, serveer hier dan ook meerdere wijnen bij. Hou rekening met de volgorde van serveren. De voorkeur gaat uit van licht naar pittig.

Streek & Regio

Klassieke combinaties doen het ook altijd erg goed. Kazen en wijnen uit dezelfde regio. Vaak zijn mensen al honderden jaren bezig met het vinden van de juiste combinaties en balans. Bekende klassieker Comtékaas. De Comté is een Franse kaas, afkomstig uit de Jura, uit de Franche-Comté. Deze combineert zeer goed met savagnin. (De kaas heeft een uitgesproeken stalgeur en de wijn ruikt al net zo boers. 

Oude kaas

Bij oude kaas is er veel vocht verdampt waardoor er meer smaak overblijft. Hiermee is er een intensere smaakbeleving. Hierbij past weer een stevige wijn.

Wat past er nog meer goed bij elkaar?

Brie (witschimmel) past fantastisch bij een (witte) sancerre. Bij diezelfde sancerre zou een schapen of geitenkaasje ook prima passen.
Hollandse boeren belegen kaas? Combineer deze met een heerlijke rode Bordeaux wijn bijvoorbeeld uit Margaux.
Heb je een voorgerecht met een verse kaas daarin? Een ricotta of mozzarella? Dat schreeuwt om een heerlijke Italiaanse wijn rood of wit uit Veneto. Een soave of een charietto.

Nog een laatste tip, server kazen op kamertemperatuur. Net als bij wijn geldt dankzij zuurstof komen er aroma’s vrij.

Succes met combineren!

Binnenkort meer nieuws over kaas en wijnen bij Taste 4 Wine.

bron: Wijnstudio Wijn&Spijs