Wijn drinken kunnen we allemaal. Maar hoe hoor je eigenlijk wijn te proeven?
Wij hebben de basis hieronder verdeeld in 5 stappen.
Kijken
Pak het glas bij de steel en houdt het schuin naar achteren. Je kunt hiervoor een witte achtergrond gebruiken. Kijk door de wijn heen, welke kleur zie je?
Hoe diep is de kleur? Hoe helder is de wijn?
De kleur zegt vaak iets over de concentratie van de wijn. Je kunt van alles uit de kleur opmaken.
Ruiken
Houd het glas zonder te bewegen bij de steel beet. Walsen komt pas later. Kantel de kelk iets naar voren en steek je neus in het glas. Neem een snelle en diepe snuif.
Hoe ruikt de wijn? Zuiver? Fris? Boven in het glas verzamelen zich de meeste geurstoffen. De eerste indruk zegt heel veel. Vooral over de zuiverheid. Onzuiverheden duiden vaak op iets wat niet goed is. Ruikt de wijn muf dan kan de wijn kurk hebben.
Walsen
Hou het glas bij de steel vast en draai de wijn in rondjes. Dit wordt walsen genoemd. Doordat er nu lucht bij de wijn komt komen er extra geuren vrij. Wist je dat wij eigenlijk proeven met je neus. Je tong kan maar en beperkt aantal smaken proeven terwijl je neus er meer dan 1000 kan herkennen.
Proeven
Neem nu een iets grotere slok dan normaal. Slik de wijn niet direct door. Laat hem een aantal seconden door je mond rollen. Laat hem langs je wangen gaan, goed over je tong. Zuig wat lucht in je mond dit zorgt ervoor dat de aroma’s via je mond bij je neus komen.
En? Hoe smaakte het? Was de wijn intens? Licht of zwaar? Zoet of zuur? Zacht of stroef?
Naproeven
Klaar met proeven? Professionele wijnliefhebbers spugen de wijn uit na het proeven. Dit doen ze om de alcohol inname te beperken. Wat je ook doet. Let nu op! Hoelang blijft de smaak in je mond hangen? Dit kan variëren van seconden tot wel minuten.
Hoe ging het nu je deze stappen gevolgd hebt?
Sante!